Welkom bezoeker, u heeft
0
artikel(s) in uw winkelmandje
Peking - Oorlog in de diplomatenwijk
Auteur:
Uitgeverij:Xtra
Taal:NL
Pagina's:72
Afwerking:Gebonden
ISBN:9789490759599
€ 14,90   
Waargebeurd verhaal in stripvorm over de gespannen situatie in de internationale diplomatenwijk van Peking tijdens de Eerste Wereldoorlog. De gezant en de commandant van het neutrale Nederland jagen de geallieerde partijen tegen zich in het harnas wanneer zij voor Duitsland de honneurs waarnemen. Als de Nederlanders ook nog een verdachte Chinese couppleger asiel verlenen, zijn de rapen gaar. Een boeiende episode uit de Nederlandse geschiedenis, gereconstrueerd door het Nationaal Archief in Den Haag, waar de tastbare bronnen zich bevinden. De makers
Fred de Heij, kersverse winnaar van de Stripschapprijs 2014, nam het tekenwerk voor Peking voor zijn rekening. Een speciale uitdaging, aangezien de hoofdpersonen en situaties uit het verhaal niet fictief waren. Sterker nog: de foto’s waarop zij te zien zijn, werden samen met historische documenten uit het Nationaal Archief in de strip verwerkt. Dat gebeurde in een nauwe samenwerking met vormgever Ger van Wulften. Voor het scenario baseerde Peter Mennen zich op een case study van Josse Pietersma naar deze geschiedenis in opdracht van het Nationaal Archief.

Het verhaal
Peking, mei 1917. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. In de Chinese hoofdstad, niet ver van de indrukwekkende paleizen van de Verboden Stad, bevindt zich de diplomatenwijk. Van spanningen is hier aanvankelijk weinig te merken. Dat verandert als China maatregelen uitvaardigt tegen de aanwezige Duitsers in het land.
Aan de gezant van het neutrale Nederland, jonkheer Frans Beelaerts van Blokland, de taak om de Duitse belangen te behartigen. Dat doet hij samen met zijn militaire evenknie, Haro baron Van Hemert tot Dingshof, commandant van de gezantschapswacht. Hun nijvere inzet maakt hen evenwel verdacht bij hun geallieerde collega’s.
De insinuaties nemen toe als de opstandige Chinese generaal Chang Hsün zijn toevlucht neemt tot het Nederlandse gezantschap, na een mislukte poging het oude keizerrijk in ere te herstellen. Het gerucht gaat namelijk dat de banneling nauwe banden onderhoudt met de Duitsers. Daar komt nog bij dat de Nederlandse commandant behoorlijk op de proef wordt gesteld door sommige van zijn eigen soldaten…